Erfaringer fra bryggerier
Godt øl får man især med GRANDER® vand
- Published in Fødevarer
Det sandsynligvis første bryggeri, som eksperimenterede med GRANDER® Vandvitalisering, lå i Wieselburg, Niederøstrig. Ganske vist brugte man ikke direkte vitaliseret vand i brygprocessen, men man installerede GRANDER® Vitaliseringsenheden i hovedstikledningen.
Hvem der er ”brygfaderen” af vandvitaliseringen er svært at afgøre. Specielt i opstartsfasen havde nogle ølbrygmestre det med at skjule deres ”hemmelighed” overfor deres konkurrenter.
En af pionererne på bryggeriområdet er i hvert fald Brygmester Georg Deil fra det svabiske Osterberg, som allerede i 1998 eksperimenterede med vandvitaliseringen. Ud over en meget tydelig besparelse på rengøringsområdet på dengang 20.000 DM, ville Brygmester Deil også have en officiel bekræftelse på øllets bedre smagsegenskaber. Han lod både vitaliseret og uvitaliseret øl undersøge af den statslige testinstitution Weihenstephan, som hører til under det Tekniske Universitet München.
Alle vitaliserede sorter klarede sig påviseligt bedre i smagsbedømmelserne. Brygmester Deil: ”Der findes intet sundere end øl, der består af vand, malt, humle og gær”. Til fagfolkene tilføjer han: ”Vi har kunnet mindske medslæbning af lud i flaskevaskemaskinen og reducere af lud koncentrationen med 20%, med mindre forkalkning og forbedret mikrobiologisk stabilitet til følge. Endvidere har vi kunnet reducere filtrationsfinheden og opnået en højere koncentration af tannoider. I vores økologiske pilsner har vi kunnet opnå 84 mg/liter. En synergetisk effekt er her, at de økologiske råvarer har et væsentligt højere udbytte. Den økologiske pilsner forblev dog mild, på trods af den mere intensive udnyttelse af humlen.”
Blandt brygmestre roses den fint perlende kulsyre. Hos det i hele Østrig meget populære bryggeri Murauer konstaterer Brygmester Gunther Knecht således: ”siden 2004 har der flydt vitaliseret vand i vores øl og læskedrikke. Siden da harmonerer ingredienserne bedre og kulsyren er mere behagelig og fint perlende”.
En solstråle historie knytter sig til ”Ølbroderskabet Attergauer” i Østrig. Volkher Kaltenböck har læst til brygmester i Weihenstephan og startede med et lille hjemmebryggeri i forældrenes kælder. Med fem øl brødre Lothar, Hans, Johannes, Martin og Herwig grundlagde han bryggeriet Attersee. GRANDER® var med lige fra begyndelsen, da faderen i forvejen havde installeret en vitaliseringsenhed. Succesen lod da heller ikke vente på sig: Ved den 5. ”Ølmangfoldighedens Festival” i Østrig kom to førstepladser og en tredjeplads sikkert i hus.
I Memminger Brauerei flyder Grander vand i alle produktionsområder, således også i rengøringsprocesserne og i varmesystemet. Forbruget af lud og syre er faldet med 10%, og der udledes 2,5 tons mindre klor om året. Men det mest spændende resultat for brygmester Wolfgang Kesselschläger var: ”at gæringstiden afkortedes med en dag.”